Aperitief, een bubbeltje?

Er is leven buiten de Champagne

 
Champagne is geweldig, maar het is vaak verre van betaalbaar. De oplossing is buiten het kleine regio’tje Champagne te vinden, voor een goede, redelijk geprijsde bubbel tegen een fractie van de kosten. Veel van die mousserende wijnen worden met dezelfde methode als Champagne gemaakt en gebruiken veel van dezelfde druiven. Dus, anders dan het prijskaartje, wat is dan precies het verschil? Enkele tips.
Tip # 1:
Vergeet niet, Champagne is slechts een soort mousserende wijn. Er zijn tal van andere hoogwaardige mousserende wijnen die worden geproduceerd in heel Frankrijk en de rest van de wereld. Hier is een korte lijst van regionale namen voor niet-Franse wijnen die zijn gemaakt in de traditionele stijl van Champagne:

• Italië: Metodo Classico, Prosecco of Lambrusco
• Spanje: Cava en Espumoso
• Duitsland en Oostenrijk: Sekt
• Zuid-Afrika: Cap Classique
• Portugal en Argentinië: Espumante, Methode Traditionelle
• Verenigde Staten, Australië, Chili, etc: traditionele methode en "méthode champenoise"

 
Tip # 2:
In Noord-Spanje, heb je de mousserende wijn "Cava". Deze stijl van Spaanse bubbels biedt verschillende niveaus van kwaliteit en gebruikt hetzelfde classificatiesysteem als Champagne. Dat is vooral leuk omdat de meeste Cava’s een pak minder kosten dan de doorsnee Champagne.
 
1. Cava: Entry-level non-vintage (NV) Cava met 9 maanden rijping.
2. Reserva: NV Cava met 15 maanden rijping (identiek met minimale veroudering van een basis-Champagne).
3. Gran Reserva: 30 maanden of meer "tirage" / veroudering.

Tip # 3:
De meeste mousserende wijnen verbeteren door veroudering tijdens de zogenaamde Tirage. Veroudering treedt op na de tweede gisting (dat is wanneer mousserende wijnen hun bubbels krijgen, zie verder) en de wijn rust op de dode gistdeeltjes. Deze kleine deeltjes worden "lies" genoemd en ze geven de wijn een vollere body, romigere textuur en subtiele nootachtige smaak. Wijnmakers proberen door het verlengen of verkorten van de tirage periode om hun wijnen te ‘tweaken’ om deze unieke eigenschappen bij te doen dragen aan de wijn als eindproduct.
 
• 9 maanden: Dit is het minimum en voegt niet echt veel nieuwe eigenschappen toe.
• 15 maanden-2 jaar: Tijdens deze periode beginnen mousserende wijnen een rijkere smaak te ontwikkelen.
• 3-8 jaar: De beste mousserende wijnen wereldwijd gebruiken deze lengte van de uitgebreide tirage.

Tip # 4:
Mousserende wijnen hebben verschillende drukniveaus die onze perceptie van hun smaak beïnvloeden. Hoe hoger de druk, hoe fijner de bubbels. Hier zijn enkele aanvaarde termen voor mousserende wijn in termen van de zeepbel van de druk:
 
Parelend: een wijn gebotteld met <1 extra atmosfeer druk (14,7 psi). Belletjes aan de zijkanten van de fles (of glas) wanneer de wijn wordt geopend.
Semi-Sprankelend: (alias Frizzante, Spritzig, Pétillant, Pearl) een wijn met 1-2,5 atmosfeer (14,7-37 psi) licht sprankelend.
Sprankelend: (alias Mousseux, Crémant, Espumoso, Sekt, Spumante) De EU heeft geoordeeld dat sprankelende wijnen met 3 of meer atmosfeer kunnen worden bestempeld als sprankelend.
 
Tip # 5:
Probeer je mousserende wijn af te stemmen op je gelegenheid en gezelschap. Heb je aperitief met enkele eenvoudige hapjes, dan kom je met een cava nooit in de problemen. Hou het dan fris en kies voor een vlotte drinker. Ook een oester natuur kan hier perfect bij.
Afhankelijk van je smaak, kan je hier ook opteren voor een Prosecco, weet dat die doorgaans iets fruitiger is en dat de bubbeltjes iets groter zijn.

Champagne kan natuurlijk ook steeds als het wat meer mag zijn, of als je hapjes wat meer om het lijf hebben. Let hierbij zeker op het type in verband met het karakter, ik raad aan voor aperitief zeker te gaan voor Brut, Extra Brut of Brut Nature. Een mooi alternatief voor champagne is trouwens deze Extra Brut Methode Traditionelle uit Argentinië op basis van pinoit noir en chardonnay, met een zinnenprikkelend roos kleurtje.

Met andere woorden, er zijn opties voor elke portemonnee en elke smaak! Heb je zin gekregen? Ontdek hier de bubbeltjes van de Wijnerie.
  Pieter Verhaert     02-12-2017 12:17     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.