Etna wijnen zijn hot, lava-hot!

  Pieter Verhaert     01/09/2018     Reacties (0)

Etna-wijn is hot. Onlangs nog investeerde Gaja, hét wijnicoon uit Piemonte, miljoenen in een 21 hectare grote wijngaard op de vulkaan aan de oostkant van het Italiaanse eiland Sicilië. Zelfs voor de grootste critici is het intussen duidelijk dat deze appellatie meer is dan een spielerei voor avonturiers. Dat de vulkaan meer en meer geliefd is, heeft volgens kenners alles te maken met het Alpijnse klimaat én de mediterrane setting. De Etna is een wereld op zich met een eigen dynamiek. Wijn verbouwen op de hoogste actieve vulkaan van Europa heeft iets heroïsch én unieks. Het microklimaat is hier milder dan in de rest van Sicilië, want er valt hier dubbel zoveel neerslag. Op 700 meter, waar heel wat wijngaarden liggen, zijn de temperaturen altijd zo'n 4 à 5 graden koeler dan...

Lees meer

11 fascinerende weetjes over rode wijn

  Pieter Verhaert     19/02/2018     Reacties (0)

Iedereen heeft al wel eens een glaasje rode wijn gedronken, maar wist je dan ook welke wetenswaardigheden er allemaal kunnen schuilen in dat ene glas? Ik zet er voor jou graag enkele op een rijtje. De manier waarop je naar je glas wijn kijkt kan hierdoor misschien wel nooit meer hetzelfde zijn… Natuurlijk mag je deze kennis ook niet overwaarderen, als je al het onderscheid kan maken tussen mythe en wetenschap, ben je al een heel eind ver. Feit is dat deze weetjes ook maar weetjes zijn, maar dat maakt ze daarom natuurlijk niet minder leuk om eens een dood moment tijdens een etentje op te vrolijken of je gezelschap eens met een knipoog te imponeren. Of niet, want niet iedereen houdt van een wijnbetweter aan tafel...   1. Het drinken van rode wijn in kleine hoeveelheden is beter dan helemaal niet drinken Het kan als een...

Lees meer

4-en-een-halve binnenwegen om als een echte professional uit een wijnkaart te kiezen

  Bart Van Honsté, Pieter Verhaert     19/02/2018     Reacties (0)

Dit artikel las ik op de wijnblog van mijn goede vriend en wijnguru Bart Van Honsté en wil ik jullie zeker niet onthouden. Hij vertelt je kort maar o zo waarachtig hoe je op restaurant als een echte pro de juiste wijn kan bestellen. Nuttig toch? Laten we even lezen welke tips Bart voor ons in petto heeft: Met heel de familie op uitstap in Lissabon, hoofdstad van Portugal. ‘s Avonds (en ook ‘s middags) wachtte ons een restaurantbezoek. Het is inderdaad een familie van stevige bourgondiërs. Een hapje eten betekent meestal dat de andere familieleden me de wijnkaart in handen duwen. Tja, het leven is nu éénmaal stressy als je familie overtuigd is dat je de “wijnspecialist” bent. Portugal is één van die uit de kluiten gewassen wijnproducenten. Dus, op straffe ...

Lees meer

Domein in de kijker: Bodega Del Fin del Mundo

  Pieter Verhaert     12/02/2018     Reacties (0)

De Portugese ontdekkingsreiziger Magellaan was de eerste Europeaan die Patagonië aandeed, tijdens zijn reis om de wereld in 1520. Volgens Antonio Pigafetta, die de ontdekkingen van Magellaan op schrift stelde, noemde Magellaan het gebied "Patagão". Pigafetta meldde in zijn verslag dat men daar reusachtige mensen aantrof. Daarom wordt verondersteld dat Patagonië zoiets betekent als 'Land van grote voeten'. Nederlandse, Engelse en Spaanse avonturiers volgden het spoor van Magellaan in de daarop volgende jaren. In 1616 noemde Willem Corneliszoon Schoutenhet meest zuidelijke puntje van Chili Kaap Hoorn, naar zijn woonplaats Hoorn. Het klimaat wordt beïnvloed door de aanwezigheid van de Andes. De door de westenwinden aangevoerde wolken worden door de hoge bergen tegengehouden, zodat daar zeer...

Lees meer

7 mogelijke wijnfouten en hoe ze te ontdekken

  Pieter Verhaert     10/02/2018     Reacties (0)

Als je gasten ontvangt voor een mooie maaltijd wil je daarbij natuurlijk ook perfect gekozen wijnen serveren om het genot volledig te maken. Naast een juiste temperatuur of het kiezen voor het schenken uit de fles of karaf moet je uiteraard ook controleren of de wijn geen technische fouten heeft. Ook als je op restaurant de wijn moet proeven voor het uitschenken, is dat om eventuele fouten tijdig te ontdekken en een nieuwe fles te vragen indien nodig. Wijnfouten kunnen elke wijn verpesten. De 7 belangrijkste wijnfouten zijn: Welke fouten of afwijkingen kan je zoal vaststellen? Geoxideerde wijn ... Wat het is: fout veroorzaakt door te veel blootstelling aan zuurstof. Weet je wanneer je een gesneden appel op het aanrecht laat staan ​​en hij bruin wordt? Het is hetzelfde proces maar dan in je wijn. Oxidatie...

Lees meer

Kaas en wijn, niet zomaar een perfect huwelijk

  Pieter Verhaert     10/02/2018     Reacties (0)

Op culinair vlak zijn er weinig combinaties waar ik zo van gruw als van een gevarieerde kaasplank met rode bordeaux. Geitenkaas, camembert, comté en roquefort – al vier verschillende smaakregisters – liggen broederlijk naast elkaar, terwijl ik mijn tong en verhemelte al voel samentrekken als ik eraan denk dat dit allemaal moet doorgespoeld worden met dezelfde tanninerijke en houtgelagerde wijn. Nog wat noten, rozijnen, druiven en gedroogde abrikozen erbij: het ziet eruit als een Breugeliaans schilderpalet. Maar het is een nachtmerrie voor het smaakpalet. Hoe is dit toch zo'n diepgewortelde traditie kunnen worden in een land dat erom bekend staat zoveel gastronomen en wijnkenners in zijn rangen te tellen? Brood is de onvervalste bemiddelaar die sommige sterke smaken, zoals zout, zoet, pikant...

Lees meer

Wijn en eten combineren, hoe doe je dat?

  Pieter Verhaert     10/02/2018     Reacties (1)

Wijn wordt lekkerder als je er meer van weet, dat is mijn motto. Als je meer weet van een wijn, zal je de smaak van wijn ook beter begrijpen. En als je de smaak van een wijn beter begrijpt, kun je ook betere wijn-gerecht combinaties maken. Hierdoor kun je nog meer gaan genieten van hetzelfde glas wijn. Maar hoe zit het met het combineren van wijn en gerechten?  Je hebt vast de bekende uitspraken wel gehoord: Wit gaat bij vis en rood gaat bij vlees - Wit gaat voor rood - Jong gaat voor oud Klinkt dit bekend? Dit zijn allemaal “oude” wijnwijsheden die niet meer van toepassing zijn. Waarom niet? Omdat zowel de wereld van wijn maar ook onze keuken zich in de afgelopen jaren hebben ontwikkeld. Met een paar basisprincipes is het niet moeilijk om deze tegeltjes...

Lees meer

Aperitief, een bubbeltje?

  Pieter Verhaert     02/12/2017     Reacties (0)

Er is leven buiten de Champagne   Champagne is geweldig, maar het is vaak verre van betaalbaar. De oplossing is buiten het kleine regio’tje Champagne te vinden, voor een goede, redelijk geprijsde bubbel tegen een fractie van de kosten. Veel van die mousserende wijnen worden met dezelfde methode als Champagne gemaakt en gebruiken veel van dezelfde druiven. Dus, anders dan het prijskaartje, wat is dan precies het verschil? Enkele tips. Tip # 1: Vergeet niet, Champagne is slechts een soort mousserende wijn. Er zijn tal van andere hoogwaardige mousserende wijnen die worden geproduceerd in heel Frankrijk en de rest van de wereld. Hier is een korte lijst van regionale namen voor niet-Franse wijnen die zijn gemaakt in de traditionele stijl van Champagne: • Italië: Metodo Classico, Prosecco of Lambrusco...

Lees meer

Kerst op tafel: wijn en gerecht

  Pieter Verhaert     02/12/2017     Reacties (0)

De feestdagen komen er aan, en als bourgondiërs zijn dit steeds weer hoofddagen in onze contreien. We kruipen gezellig rond de kerstboom, doen ons tegoed aan allerlei lekkers en dat mag deze keer vaak net dat ietsje meer zijn. Reden te meer om ook eens na te denken over de wijn die al je kookinspanningen met het nodige respect kan bijtreden en de feestervaring compleet kan maken. Maar welke wijn moet je dan pakken? Meestal heb je een viertal basiscomponenten bij een traditioneel kerstmenu in onze streken.​ Proteïne: vlees, gevogelte Droge specerijen (oa bij desserts): kaneel, kruidnagel, … Wintergroenten & vruchten: aardappel, ajuin, veenbessen, pompoen, spruitjes, ... Ovengeroosterde gerechten of bijgerechten Als je deze 4 elementen samenvoegt, moet je vaststellen dat het...

Lees meer