Domein in de kijker: Bodega Del Fin del Mundo

De Portugese ontdekkingsreiziger Magellaan was de eerste Europeaan die Patagonië aandeed, tijdens zijn reis om de wereld in 1520. Volgens Antonio Pigafetta, die de ontdekkingen van Magellaan op schrift stelde, noemde Magellaan het gebied "Patagão". Pigafetta meldde in zijn verslag dat men daar reusachtige mensen aantrof. Daarom wordt verondersteld dat Patagonië zoiets betekent als 'Land van grote voeten'. Nederlandse, Engelse en Spaanse avonturiers volgden het spoor van Magellaan in de daarop volgende jaren. In 1616 noemde Willem Corneliszoon Schoutenhet meest zuidelijke puntje van Chili Kaap Hoorn, naar zijn woonplaats Hoorn.

Het klimaat wordt beïnvloed door de aanwezigheid van de Andes. De door de westenwinden aangevoerde wolken worden door de hoge bergen tegengehouden, zodat daar zeer veel neerslag valt. Het land ten oosten van de Andes krijgt daarom zeer weinig neerslag. Dit Argentijnse gebied is daardoor een steppegebied, het is leeg en schraal. Enkel schapen kunnen daar overleven. Schapenteelt en de productie van wol op uitgestrekte estancias (landgoederen) zijn er dan ook de enige economische activiteiten van betekenis. Bovendien waait er steeds een sterke wind, die het leven er weinig aangenaam maakt.

Bodega Del Fin del Mundo

Sommige dromen kunnen alleen worden gerealiseerd dankzij de niet aflatende vasthoudendheid van hun dromers. Zo verging het ook Bodega del Fin del Mundo: een wijnmakerij geboren uit de hand van visionair Julio Viola. Del Fin del Mundo was de pionier in San Patricio del Chañar, door wijn te gaan maken in deze uitzonderlijke streek.

In 2009 kwam de familie Viola in contact met Eduardo Eurnekian, een van de belangrijkste ondernemers in Latijns-Amerika, en sindsdien zijn beide families bezig om wijnen uit Patagonië naar een steeds hoger niveau te tillen. Hij werkte hard om op een dag high-end wijnen te creëren met een eigen identiteit, in staat om internationale smaakpapillen te verleiden.

Intussen produceren ze buitengewone wijnen die de essentie van Patagonië, een land dat bekend staat om zijn ruwe schoonheid, sublimeren.
Julio was verantwoordelijk voor de hele ontwikkeling van het gebied, door een geavanceerd irrigatiesysteem in te zetten dat de Neuquén-rivier vanuit de Andes voedt en het wonder van het leven in de woestijn mogelijk maakt. In 1999 zijn de eerste wijnstokken wortel geschoten in de vallei. Ze hebben de eerste wijnen van deze regio gemaakt met druiven van de oogst 2002, toen de planten de nodige rijpheid en balans bereikten. Sindsdien is de productie jaar na jaar gegroeid, zowel kwantitatief als kwalitatief. Vandaag de dag, met enkele mooie jaargangen op hun naam, is het resultaat van een diepe kennis van dit unieke terroir in elk exemplaar terug te vinden. 

State-of-the-art technologie gekoppeld aan een grondige kennis van traditionele wijnbouwtechnieken, dat is de filosofie van dit huis. De wijnmakerij heeft roestvrijstalen tanks en eiken vaten met temperatuurregeling, betonnen baden en Franse en Amerikaanse eiken vaten: alle apparatuur die een perfecte maceratie, fermentatie en een zorgvuldige veroudering van de wijnen mogelijk maakt.
100% van de druiven die ze gebruiken voor hun wijnen zijn afkomstig van de boerderijen in San Patricio del Chañar, de enige productieve zone in Argentinië waar alleen premium wijnen worden geproduceerd. Elke boerderij en elk perceel worden met geduld en zorg bewerkt, rekening houdend met alle factoren die elke wijn een uniek en onvervangbaar juweel maken (druivenvariëteiten, microklimaat van het perceel, stijl van de wijn).

Daarnaast heeft Del Fin del Mundo, met prioriteit voor innovatie, besloten om meerdere percelen toe te wijzen om te experimenteren met nieuwe en originele variëteiten. In navolging van het voorbeeld van Bodega del Fin del Mundo hebben andere ondernemers nieuwe wijnmakerijen opgestart en de wijnproductie van deze Patagonische vallei verrijkt. Tegenwoordig is een klein wijnbouwcentrum het hart van San Patricio del Chañar.

De Wijngaarden

De regio, die tot voor enkele jaren gedomineerd werd door Patagonische woestenij, is de dag van vandaag veranderd in een oase van leven. Na een periode van meer dan 10 jaar, zijn er de dag van vandaag 2000 hectaren aan wijngaarden, aangeplant met het moderne systreem van lage hekjes. De vallei heeft een continentaal woestijnklimaatmet mage gemiddelde temperaturen en een optimale thermische amplitude in de rijpingsfase. De weinige neerslag, lage relatieve vochtigheid, intense zon en constante frisse wind resulteren in uitzonderlijk gezonde wijngaarden. De bodem is alluviaal, gevormd door de eeuwen heen door aardverschuivingen in de Andes. Ze zijn diep, arm en met weinig organisch materiaal, allemaal ideale eigenschappen om sterke en gezonde wijnstokken te ontwikkelen.



De hoogste wijngaarden zijn rotsachtig en zanderig, lagergelegen vind je meer zanderig leem en een laag slib. Dit verschil in bodemprofielen leidt tot verschillende wijnstijlen waardoor de wijnmakers een breed scala aan cuvées kan maken. Druppelirrigatie met smeltwater uit de Andes zorgt voor een maximaal afgestemd watergebruik.
Behoud van de natuurlijke rijkdommen met respect voor het terroir is bij Bodega Del Fin del Mundo een van de grote prioriteiten. Duurzame wijnbouw is de hoeksteen van dit domein die elke dag nog milieuvriendelijker probeert te werken.De oogst gebeurt tussen februari en april, na berekening van de juiste rijpheidsdatum zodat elke druivenvariëteit op het juist moment geplukt wordt en zijn maximale expressie kan bereiken. De omstandigheden produceren druiven met een uitstekende balans tussen suikers en zuren en leiden tot delicate en aromatische witte wijnen en intense en fruitige rode wijnen.

De wijnen

 

 

  Pieter Verhaert     12-02-2018 11:33     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.