Kerst op tafel: wijn en gerecht

De feestdagen komen er aan, en als bourgondiërs zijn dit steeds weer hoofddagen in onze contreien. We kruipen gezellig rond de kerstboom, doen ons tegoed aan allerlei lekkers en dat mag deze keer vaak net dat ietsje meer zijn. Reden te meer om ook eens na te denken over de wijn die al je kookinspanningen met het nodige respect kan bijtreden en de feestervaring compleet kan maken. Maar welke wijn moet je dan pakken?

Meestal heb je een viertal basiscomponenten bij een traditioneel kerstmenu in onze streken.​

 1. Proteïne: vlees, gevogelte
 2. Droge specerijen (oa bij desserts): kaneel, kruidnagel, …
 3. Wintergroenten & vruchten: aardappel, ajuin, veenbessen, pompoen, spruitjes, ...
 4. Ovengeroosterde gerechten of bijgerechten

Als je deze 4 elementen samenvoegt, moet je vaststellen dat het moeilijk is om ze met één enkele wijn te gaan combineren. Zo zal een witte wijn bijvoorbeeld moeilijker te matchen zijn met de ovengerechten dan een rode. Heb je daarnaast gevogelte (kalkoen) op het menu staan, dan elimineer je beter de stevige rode wijn van je menu…

Ik geef je alvast een aantal wijnen waar je wel mee aan de slag kan, afhankelijk van je menu. Klik gerust even door op de link van elke wijn, dan krijg je meteen een concreet voorbeeld te zien.

Rood vlees:

Barbera zal het erg goed doen bij maaltijden die rond vlees draaien, los van gevogelte, zoals rosbief, hert of geroosterd varkensvlees. Hou je van wereldwijnen? Probeer dan eens te gaan voor deze Chileense blend, die ook een mooi resultaat geeft in combinatie met deze  gerechten.
Daarnaast heb je nog een aantal supercombinaties met rood vlees, die ik je niet wil onthouden: Sangiovese uit Montalcino, een bordeaux-blend uit Pauillac of een mooie Tempranillo zoals Rioja Crianza.

Gevogelte:

Voor een kalkoen kies je beter voor een lichtere, fruitige rode. Hier kan ik je alvast aanbevelen voor een eenvoudige merlot te gaan, of deze carignan van oude stokken.
Geef je er een kruidige veenbessensaus bij of andere droge specerijen, dan is Primitivo de beste optie! Ook Pinot Noir is een mooie optie, zeker als je met room- of kaassaus zou werken.
Wil je wat meer luxe in de fles, dan kan je gaan voor een schitterende Amarone, die erg goed werkt met kaneel, kruidnagel en gerechten met een zoetere toets. Een Ripasso, de mini Amarone, kan uiteraard best ook. Ook een hammetje is hier een geweldige partner bij!

Varken:

Bij een hammetje kan je naast enkele van hogervermelde rode wijnen, ook voor een rosé gaan. Het klinkt misschien een beetje raar, maar je zou wel eens verrast kunnen zijn.
Bij de rode wijnen kan je moeilijk rond de Garnacha, een klassieke Spaanse druif met een uitgesproken fruitig karakter.

Dessert:

Voor wie graag ook bij het dessert een aangepaste wijn zou willen, kan ik je ook hier wel een aantal opties geven. Kies je voor een zoet of fruitig dessert, kan je best kiezen voor een Moscato d’Asti met een lichte bubbel of een leuke zoete wijn uit het zuidwesten van Frankrijk, de Chambre d’Amour. Heb je pure chocolade, dan is de match made in heaven deze Recioto uit Italië, hemels…

Aperitief:

Een bubbeltje, dat hoort er bij, toch? Ook hier heb je een aantal opties, ik geef je in dit artikel graag iets meer uitleg over het verschil tussen pakweg cava, prosecco en Champagne.

Afsluiten doe ik graag met een aantal tips die je kunnen helpen om de juiste wijnkeuze te maken bij al je gerechten.

9 tips om je eten te combineren met wijn

 
 1. De wijn heeft best een hogere zuurgraad dan het eten
 2. Wijn kan ook best zoeter zijn dan het eten
 3. De smaakintensiteit van de wijn moet vergelijkbaar zijn met je gerecht
 4. Rode wijnen passen best bij stevige vleesmaaltijden (vb rood vlees)
 5. Witte wijnen gaan best bij lichtere gerechten (vb vis of kip)
 6. Bittere wijnen (meestal rood) kan je best combineren met vet voedsel
 7. Je kan beter je wijn afstemmen op de saus dan op het vlees
 8. Witte wijnen zorgen meestal voor een complementaire (aanvullende) match
 9. Rode wijnen zorgen meestal voor een congruente (samenvloeiende) match
Dit lijkt op het eerste zicht misschien wat ingewikkeld, maar weet dat je hier gaandeweg wel in groeit. Heb je intussen liever advies op maat, geef me gewoon een belletje of stuur een mailtje met je menu, en ik geef je graag de beste opties voor jouw gerechten. Je mag ook gewoon reageren op dit artikel, dan kan de rest mee watertanden bij de beschrijving van jouw kookkunsten.
  Pieter Verhaert     02-12-2017 11:59     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.