7 mogelijke wijnfouten en hoe ze te ontdekken

Als je gasten ontvangt voor een mooie maaltijd wil je daarbij natuurlijk ook perfect gekozen wijnen serveren om het genot volledig te maken. Naast een juiste temperatuur of het kiezen voor het schenken uit de fles of karaf moet je uiteraard ook controleren of de wijn geen technische fouten heeft. Ook als je op restaurant de wijn moet proeven voor het uitschenken, is dat om eventuele fouten tijdig te ontdekken en een nieuwe fles te vragen indien nodig.

Wijnfouten kunnen elke wijn verpesten. De 7 belangrijkste wijnfouten zijn:Welke fouten of afwijkingen kan je zoal vaststellen?

Geoxideerde wijn ...

  • Wat het is: fout veroorzaakt door te veel blootstelling aan zuurstof. Weet je wanneer je een gesneden appel op het aanrecht laat staan ​​en hij bruin wordt? Het is hetzelfde proces maar dan in je wijn. Oxidatie is de meest voorkomende fout in oudere wijnen
  • Hoe ontdek je dat: geoxideerde wijnen verliezen hun helderheid, zowel qua kleur als qua smaak. Fel rood verandert in een bruin-oranje kleur, en frisse en zuivere  smaken ontwikkelen drogere, meer bittere kenmerken. Witte wijnen zijn veel gevoeliger voor oxidatie dan rood, omdat de hogere tannineniveaus van rode wijn fungeren als buffer. Als je echt wilt zien hoe dit eruit ziet: open een nieuw flesje, schenk een glas in en bewaar dat flesje ongeveer een week. Drink wat en vergelijk het met dat eerste glas dat je had.
  • Is er iets aan te doen? Nee, maar je kan de houdbaarheid van geopende wijn verlengen door een wijnbewaarinstrument (vacuum, coravin, …) te gebruiken of je fles na opening in de koelkast te bewaren. Als je fles direct van de plank is geoxideerd, had deze een defecte sluiting of was hij verkeerd behandeld. Terugbrengen naar je wijnhandelaar is dan de boodschap.

2,4,6-trichlooranisol (TCA) ... ook bekend als kurkgeur

  • Wat het is: een chemische contaminant die ergens in de fles is terechtgekomen, meestal van echte kurk. TCA kan ook aanwezig zijn in eiken vaten, of de verwerkingslijnen bij het wijnhuis, waardoor hele batches, in plaats van losse flessen, worden geruïneerd.
  • Hoe ontdek je het: bedorven geur en smaak als natte krant, beschimmelde kelder of stinkende hond. De wijn is vruchteloos en gedomineerd door de off-smaken. Sommige schattingen geven aan dat de door TCA aangetaste wijnen tot 2% van alle wijnen gebotteld is onder echte kurk, waardoor dit de tweede meest voorkomende wijnstoring is.
  • Is er iets aan te doen? Andrew Waterhouse, hoogleraar wijnchemie aan de UC Davis, beweert dat je de wijn in een kom kunt gieten met een stuk plastic folie. De TCA wordt aangetrokken door het polyethyleen en uit uw wijn getrokken. Ik zeg dat het leven te kort is om wijnfouten op te lossen. Stuur die fles terug! 

Zwavelverbindingen

  • Wat het is: Zwavel is een gecompliceerde kwestie in wijn. Sommige zwavel (zwaveldioxide of sulfiet) wordt aan bijna alle wijn toegevoegd om het te stabiliseren. SO2 manifesteert zich als een soort smokey, geslagen aroma, maar is helemaal niet slecht voor u. Een andere zwavel, diwaterstofsulfide (H2S) is een natuurlijk voorkomend bij-product van een niet gezonde gisting. Het is ook niet slecht voor u in de hoeveelheden die aanwezig zijn in wijn, maar kan leiden tot enkele ongewenste aroma's.
  • Hoe ontdek je dat: hoewel er een paar verschillende soorten sulfieten en sulfiden zijn, manifesteren ze zich bijna allemaal als gebreken. De meest voorkomende manifestatie van een zwavel-gerelateerde fout is mercaptine (gerelateerd aan diwaterstofsulfide). Als u een rot ei, scheet, verbrande rubber of stinkdier in uw wijn opmerkt, heeft u waarschijnlijk een probleem met mercaptine.
  • Is er iets aan te doen? De aanstootgevende smaak kan verzwakt worden door te decanteren. Hoewel, als het erg agressief is, moet je absoluut overwegen om de fles terug te sturen.  

Secundaire gisting ...

  • Wat het is: kleine bubbels in uw wijn waar er geen zou moeten zijn, vooral in een jonge fles rode wijn. Dit gebeurt meestal wanneer de wijn per ongeluk wordt gebotteld met een paar gram restsuiker en vervolgens opnieuw gist. Dit komt het meest frequent voor bij wijnmaken met weinig interventie, waarbij weinig tot geen Sulfiet wordt gebruikt.
  • Hoe je het kunt zien: zoek naar de bubbels of luister naar de psssst. Er kan ook een beetje een zippy smaak zijn. Niet alle secundaire gisting is echter een ongeluk. Sommige wijnmakers zullen het gebruiken om een ​​kleine kick toe te voegen aan hun wijnen, en sommige stijlen zijn van nature frizzante zoals vinho verde of sommige grunerveltliners.
  • Is er iets aan te doen? Nee, maar doe wat onderzoek naar de stijl om er zeker van te zijn dat het er niet hoort te zijn. Je kunt de wijn in een karaf gieten en de bubbels eruit walsen.

Hitteschade ... aka gekookte wijn (gemaleerde wijn)

  • Wat het is: wijn geruïneerd door blootstelling aan te veel hitte/warmte. Stel je een pallet wijndozen voor die koken in de zon op de parkeerplaats achter een wijnwinkel in het zuiden van Spanje. Ook de koffer van je auto op reis is vaak niet de beste plake om je wijn te bewaren.
  • Hoe je het ziet: de wijn ruikt jammy: soort zoet, maar verwerkt. De geur is enigszins als een saus door wijnreductie, gemengd met een nootachtig, bruin, geroosterd suikerachtig aroma. Hitteschade brengt vaak de afdichting van de fles in gevaar (de uitzetting uit de verwarmde lucht duwt de kurk naar buiten) zodat deze gepaard kan gaan met oxidatie.
  • Is er iets aan te doen? Nee, maar u kunt uw wijn op de juiste temperatuur bewaren en zorgen dat jij niet het probleem veroorzaakt. 12-15 graden wordt algemeen beschouwd als de beste keldertemperatuur. Het belangrijkste onderdeel van opslag is een constante temperatuur. Houd rekening met hoe heet je garage wordt in de zomer, als dat is waar je je wijn bewaart. Bewaar geen wijn op zolder.  

UV-lichtschade ...

  • Wat het is: Schade veroorzaakt door blootstelling aan overmatige straling, meestal UV. Meestal van het opslaan van wijn in de zon of in de buurt van een raam.
  • Hoe ontdek je dat: Lightstrike komt vaker voor in delicate witte wijnen zoals Champagne, Pinot Grigio en Sauvignon Blanc. Het kan de wijn doen smaken als een natte trui.
  • Is er iets aan te doen? Nee, je kan best je wijn niet in direct zonlicht te bewaren. Het gekleurde glas van wijnflessen zou lichtstralen moeten verzachten; dus als je een zelfgemaakte witte wijn in een glazen pot krijgt, zet hem dan in de donkerste hoek van je kelder.

Microbiële en bacteriële besmetting ... alias ik denk dat er daar iets groeit

  • Wat het is: veel microben kunnen naast gist ook in wijn leven. Als een van deze kolonies te agressief aanwezig wordt voor of na de alcoholische gisting, kun je verschillende aroma's beginnen te krijgen. In kleine hoeveelheden kunnen deze aantrekkelijke complexiteit toevoegen, maar als de kolonie te krachtig wordt, worden deze smaken fouten, zoals te veel zout in een gerecht.
  • Hoe ontdek je dat: Nogmaals, er zijn veel andere bacteriën die betrokken zijn bij het maken van wijn. Ze geven allemaal bepaalde smaken en produceren kenmerkende wijnfouten. Zie ze als specerijen, in de juiste hoeveelheden kunnen ze een aantrekkelijke complexiteit toevoegen; te veel en de wijn wordt oninteressant. Ze kunnen geneeskrachtige (denk menthol of hoest druppels), dierlijke (boerenerf, paddestoel, paard), of azijn (balsamico, champagne azijn) smaken die soms behoorlijk uitgesproken kunnen zijn.
  • Is er iets aan te doen? Helaas niet. Als het daar eenmaal is, is dat wat je hebt! Pak de microscoop en ga op verkenning!
 

Niet alle wijnfouten zijn feitelijke wijnfouten

Vluchtige zuren ... aka azijnzuur

Wat het is: dit kan een van de meest voorkomende wijnfouten zijn, bekend als azijngeur, maar het is ook een hulpmiddel dat door sommige wijnmakers van hoge kwaliteit wordt gebruikt om complexiteit in hun smaakprofielen te ontwikkelen. Zeer hoge niveaus van azijnzuur, zoals balsamico vinaigrette ... maar smaken variëren van de ene wijndrinker tot de andere over hoeveel er te veel in de wijn zit. Met andere woorden, sommige azijngeur is expres en die stijl is gewoon niet voor jou. Een deel is een fout bij het maken van wijn; een toevallige of onopzettelijke overdosis van azijnzuur.

Tartraatkristallen ... ook wel "glazen" scherven

Wat het is: dit zijn minerale precipitaten die ontstaan ​​uit ongefilterde, hoog-minerale wijnen. Het zijn kleine kristallen die op de bodem van oudere flessen zitten. Ze zullen je geen kwaad doen, zolang je jezelf er maar niet mee bezighoudt. Giet de wijn over en laat het bezinksel in de fles.

Vegetale Aroma's... ruikt "groen"

Wat het is: kruidenaroma's zijn typische delen van bepaalde variëteitspecifieke smaakprofielen die kunnen ruiken naar gras, eucalyptus of asperges. De meest voorkomende van deze chemicaliën zijn methoxypyrazine of kortweg "pyrazines", die veel voorkomen bij druiven uit de Bordeaux-familie (denk aan Sauvignon Blanc). Voor nieuwe of onbekende wijndrinkers kunnen deze aroma's lijken op zwavel- of microbiële wijnfouten. Probeer een heleboel wijnen en je zult beter worden in het proeven van het verschil.

  Pieter Verhaert     10-02-2018 13:51     Reacties ( 2 )
Reacties (2)
 Steve Elens -  08-04-2020

Beste, Goede info hierboven. Dank. Vraagje: ik heb een rode wijn: Clos La Rose st Emilion grand cru uit Gironde van 1991. De kurk was helemaal verpulverd. Hoe had ik die correct kunnen open krijgen? En vooral: de smaak is niets van wat hier boven staat, maar wel onaangenaam Porto achtig. Is dit normaal? Hij lag de hele tijd in onze wijnkelder in een houten doos, horizontaal. Graag (dringend) antwoord naar steve.elens@gmail.com

 Jos -  03-02-2020

Een hele vervelende: muizen-urine lucht en smaak.